Potpisan sporazum o finansiranju Projekta podrške mrežama socijalne sigu osti i zapošljavanja

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sporazum o finansiranju izmedu Bosne i Hercegovine i Medunarodne asocijacije za razvoj – Projekt podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju, potpisali su, danas u Sarajevu, zamjenik predsjedavajuceg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli. Iznos predloženog kredita je 9.600.000 SDR (ekvivalent 15,0 miliona americkih dolara). Ovim projektom gotovinski transferi, koji nisu zasnovani na osiguranju, trebaju doci do podobnih- siromašnih i osoba s invaliditetom i ugroženih (invalidi ali sposobni za rad, kategorije koje je teško zaposliti ili demobilizirani borci).

rn

-Cilj projekta je, kazao je minister Vrankic, uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje odredenih kategorija potrošnje, unapredenje sistema usmjeravanja socijalne pomoci prema najugroženijim kategorijama stanovništva, podrška službama zapošljavanja i  usluge posredovanja u zapošljavanju kroz aktivne programe zapošljavanja.

rn

-Projekt treba unaprijediti usmjeravanje i rukovodenje socijalnim naknadama u BiH u skladu sa dogovorenim reformama, ojacati institucije koje su odgovorne za pružanje socijalnih naknada, poboljšati efikasnost, transparentnost  i efektivnost posrednickih usluga u zapošljavanju koje pružaju zavodi za zapošljavanje,rekao je šef Ureda Svjetske banke u BiH  Mantovanelli.
rn
Projekt se sastoji od jacanje dizajna mreže socijalne sigurnosti i procesa podobnosti, jacanja administracije i nadzora nad socijalnim naknadama, posredovanja i podrške za zapošljavanje, strategije komunikacije i upravljanja i implementacije projekta.
rn
Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 22,0 miliona USD, od cega 15 miliona USD iz IDA izvora, domaci finansijski doprinos u iznosu 7,0 miliona USD; 5,4 miliona Federacija BiH (Zavod za zapošljavanje Federacije 4,8 miliona i 0,6 miliona iz budžeta FBiH) i Republika Srpska 1,6 miliona iz budžeta RS.
rn
Uvjeti kredita su standardni IDA uvjeti s rokom otplate 20 godina, ukljucujuci 10 godina grace perioda i otplatom u polugodišnjim obrocima. Alokacija kreditnih sredstava je na Federaciju BiH 5.760.000 SDR  i Republiku Srpsku 3.840.000 SDR.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine
Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole